Tussen september 2015 en september 2016 vond een uitgebreid publieksprogramma plaats ter herdenking van de Eerste Munsterse Oorlog (1665-1666). Op deze pagina vind je een overzicht van de plaatsgevonden activiteiten. 

Drie samenhangende tentoonstellingen 

Ruggengraat van het project waren drie samenhangende tentoonstellingen die elk een onderdeel van de Eerste Münsterse Oorlog belichtte. In MOW vond de hoofdtentoonstelling met het algemene verhaal van de oorlog plaats, Vestingmuseum Oudeschans belichtte het effect van de oorlog op het leven in de (een) schans en in SHC De Oude Stelmakerij stond de Slag bij Jipsinghuizen centraal.

MOW | Museum de Oude Wolden | Bellingwolde

Groningen in de greep van Bommen Berend

6 september tot en met 6 maart 2016

In het MOW vond je de hoofdexpositie met het algemene verhaal van de oorlog. Vragen die aan bod kwamen waren: waarom viel de Prins Bisschop Nederland binnen, wat waren zijn plannen en wat kwam daar van terecht? Bruiklenen uit zowel Duitsland als Nederland, waaronder een 17e eeuws kanon uit het bisschoppelijke leger, prachtige portretten, inclusief het beroemde ruiterportret van Bernhard von Galen, historische documenten, 17e eeuwse wapens en een bijzonder kerkelijk geschenk van de Bisschop, het beeld de Strahlenmadonna uit Vechta, waren tijdens de tentoonstelling te zien. 

Belangrijke onderdelen waren een uitgebreid tijdspad met kaarten van het verloop van de oorlog, een schets van de Europese krachtverhoudingen én het effect van de oorlog op bestaande tegenstellingen in de regio (in de stad Groningen en tussen Stad en Ommeland). Hiernaast bood MOW diverse presentaties met tijdseigen beelden van de 17e eeuw (het leven in het leger en de 17e eeuw in 17 thema’s).

Na het einde van de tentoonstelling verwerkte het MOW de inhoud van de tentoonstelling (tekst en beeld) in een eenmalig magazine.

SHC De Oude Stelmakerij | Sellingen

De Slag bij Jipsinghuizen

3 oktober tot en met 6 maart 2016

De tentoonstelling belichtte de Slag bij Jipsinghuizen, een belangrijk keerpunt in de oorlog, de heldenrol van Luitenant Nierop hierbij en de boeiende volksoverlevering die volgde. Ook besteedde het museum aandacht aan de locatie: waar vond de slag precies plaats en hoe zag het land er toen uit? Kunstschilder Geert Schreuder verbeeldde een tweetal bijzondere momenten van de Slag: de trompetter die de aanval inluidde en de verbranding van de Münsterse veenbrug.

Vestingmuseum Oudeschans

Vesting in Oorlogstijd

4 oktober tot en met 4 september 2016

De tentoonstelling liet zien hoe de vesting aan de vooravond van de oorlog ernstig onderbemand en weinig bevoorraad was en wat de oorlogsdreiging betekende voor het leven aldaar. Hierbij was niet alleen aandacht voor de militair maar ook voor de gewone burger in de vesting. De vesting zelf kwam tijdens de Eerste Münsterse Oorlog niet direct onder vuur te liggen, maar het garnizoen kwam wel in actie. Naast de eigen collectie met bijzondere bodemvondsten toonde het Vestingmuseum divers 17e eeuws wapentuig, overwegend uit de indrukwekkende collectie van het Ostfriesisches Landesmuseum in Emden.

Maand van de Geschiedenis

Oktober 2015

Instaprondleidingen MOW | Vrijdagmiddagen 9, 16 en 23 oktober | 14 uur

Tijdens de Maand van de Geschiedenis, dat dit jaar als thema droom en daad heeft, kan je in MOW op vrijdagmiddag 9, 16 en 23 oktober om 14 uur aanhaken bij instaprondleidingen met museummedewerker/historicus Tjarko van Dijk. Invalshoek van de rondleiding is het perspectief van Bernhard von Galen. De Prins Bisschop droomde van het einde van een protestants en republikeins Nederland, vertaalde dit in daden/veldtochten en moest uiteindelijk, na een tweede poging in 1672, zijn droom opgeven. Het herstel van de katholieke orde was een belangrijke drijfveer in zijn strijd tegen de Republiek. Hoe dit verlangen hem buiten zijn eigen tijd plaatst, is één van de centrale vragen in de rondleiding. Als toegang geldt de normale entreeprijs (€ 4,50) van het museum. MOW Laifhebbers hebben gratis toegang. Je hoeft je niet in te schrijven maar kan je tot enkele minuten van te voren melden bij de balie

Lezing MOW Bommen Berend droomt van Groningen | Donderdagavond 29 oktober | 20 uur

Donderdag 29 oktober om 20 uur geeft museummedewerker/ historicus Tjarko van Dijk een lezing over het historische verhaal achter de tentoonstelling, eveneens in MOW. Ook hierin staat de droom van de Prins Bisschop centraal. Als toegang geldt de normale entreeprijs (€ 4,50) van het museum. MOW Laifhebbers hebben gratis toegang. Je hoeft je niet in te schrijven maar kan je tot enkele minuten van te voren melden bij de balie

Herdenking Slag bij Jipsinghuizen

Zaterdag 26 september 2015

In Jipsinghuizen presenteert de Gemeente Vlagtwedde samen met de partners van Onder Vuur een herdenkingsprogramma rond de opmerkelijke slag die daar plaatsvond.

Locatie: Erve Huisingh te Jipsinghuizen

Weenderstraat 17 9551 TJ JIPSINGHUIZEN (post Sellingen) Parkeergelegenheid naast de boerderij

Vrijdag 8 januari

Lezing! Uittocht bij de Burcht te Wedde

Op 8 januari 1666 moest Bernhard von Galen zijn laatste bolwerk in Groningen ontruimen: De Burcht van Wedde. Slechts een handjevol door honger en ziekte geplaagde mannen bliezen de aftocht. Over dit feit en wat daaraan vooraf ging houdt Tjarko van Dijk, medewerker van het Museum de Oude Wolden, een presentatie onder de titel: “Groningen in de Greep van Bommen Berend. De eerste Münsterse oorlog 1665-1666. Een vergeten oorlog.”

Locatie: De Burcht in Wedde.

Datum: vrijdag 8 januari

Aanvang: 20.00 uur, zaal open: 19.30 uur

Entree: € 7,50 (incl. koffie/thee) Reserveren via telefoon 06-29604207 of e-mail

De Smaak van Groningen kookt een "uspot" naar een recept uit deze tijd.

Vanaf: 18.30 uur Kosten: € 4,50.

erleend door het Exercitie Peloton Bourtange en de Stichting Middeleeuws Ter Apel