Benieuwd naar onze organisatie? Benieuwd naar ons beleid?

Bekijk onze algemene folder

RTL4 maakte onlangs (februari 2017) een kort item over het MOW voor het programma Way of living, hieronder te zien. Let wel deze tentoonstelling met objecten op pallets is niet langer te zien.

MOW | Museum de Oude Wolden is al sinds 1973 een museum. Van het begin af aan richt het museum zich op kunst en geschiedenis. Sinds 2012 kent het MOW nog maar twee vaste presentaties, een opstelling rond fijnschilder en magisch realist Lodewijk Bruckman en 24K, met wisselende expositieruimte voor regionale kunstenaars. Het museum programmeert twee tot drie keer per jaar een nieuwe, omvangrijke hoofdexpositie waarbij zowel artistieke als streekhistorische onderwerpen aan bod komen. Verder is het onderzoeken van het eigene van de streek, en dan met name Westerwolde, een apart thema. Het MOW is zo steeds opnieuw een heel nieuw museum.

MOW zoekt in zijn programmering naar verrassing en een net wat andere blik op soms alledaagse zaken. De eigen collectie van ettelijke duizenden streekhistorische en artistieke objecten is hierbij een vertrek- maar niet een eindpunt. Achter de schermen werkt het museum aan het beschrijven en toegankelijk maken van deze collectie.

Verder organiseert MOW educatieve activiteiten voor jong en oud en werkt het museum aan een groeiend evenementenprogramma.

Gebouw

Pui MOW

In 2012 onderging het museumpand een ingrijpende verbouwing naar een plan van AAS architecten. Op de plek van een charmant ietwat verscholen streekmuseum staat nu een licht en ruim pand met een karakteristieke stalen pui dat als open venster op het museum werkt. Sommigen geven het gebouw al de bijnaam “de kijkdoos”. Bezoekers waarderen de ruimtelijkheid en het licht. Het buitenterrein is nu een onderdeel van het museum, met ruimte voor kunst, evenementen en zomers standaard een terras. Waar vroeger de ingang aan de zijkant verscholen zat, staat MOW nu midden in het dorp. Vanuit de ontvangst heb je door de grote glaspui een naadloos uitzicht op de hoofdweg van het prachtige Bellingwolde. De oudbouw, waarschijnlijk uit het einde van de achttiende eeuw, is het achterhuis van een herenhuis. Het voorste deel ging tijdens de Tweede Wereldoorlog door bombardementen verloren. Het achterhuis is eind jaren vijftig van de vorige eeuw verbouwd tot woonhuis en dient sinds 1973 als museum. De boerenschuur waar nu de ontvangst is, is een additie uit 1979, oorspronkelijk speciaal gemaakt om de ‘boerencollectie’ van MOW een plek te geven. De achterste schil dateert uit 1995. Met het laatste verbouwplan werden de drie volumes één doorlopend geheel.

Lees nog meer over ons museum op Wikipedia.

Eem kieken (programma RTV Noord) bij MOW (januari 2015)