Ons laand I Ons land

In deze kleine maar fijne tentoonstelling komen kunstwerken samen die het platteland van de 20e eeuw doen herleven. Schetsen en schilderijen van Jan Altink en Johan Dijkstra, originele leden van Groninger Kunstkring De Ploeg, ontmoeten hierbij een nieuwkomer in de museumcollectie: werk van Johan Hemkes.

De Stichting Gebroeders Hesse Fonds verkreeg begin 2014 een groot aantal werken van meesteretser Johan Hemkes. Hemkes, geboren Fries, had een tekentalent dat al op jonge leeftijd opviel. Begin 20ste eeuw vestigde hij zich in Ter Apel, waar hij tekenleraar werd op de Rijks HBS. Hemkes verdiepte zich in verschillende grafische technieken en maakte grondige studies van zijn onderwerpen voordat hij ze levendig en zeer gedetailleerd uitwerkte. Hij werd een bekend en zeer gewaardeerd kunstenaar. Met ruim 500 etsen, waarvan vele van het landschap in Westerwolde, bracht hij een tijdperk in beeld.

Het Gebroeders Hessefonds schenkt de etsen van Johan Hemkes nu aan het MOW, zodat ze voor een breed publiek toegankelijk worden. Deze bijzondere aanwinst in de collectie van het museum is aanleiding voor deze expositie.

J. Hemkes, Aan de rand van het bos